37 illegale criminelen opgepakt tijdens derde Gaudi-actie

Door Renate Hufkens op 5 april 2016, over deze onderwerpen: Binnenland, Leuven

Deze winterperiode werd voor de derde keer een Gaudi actie gehouden in Leuven. De actie richt zich vooral op het oppakken en terugsturen van gauw- en winkeldieven die illegaal in ons land verblijven.  Maar dankzij deze acties worden ook andere feiten zoals zwartwerk en valse naamdracht aangepakt. Tijdens de actie werden 37 personen zonder verblijfsvergunning opgepakt,  Dit blijkt uit een vraag van federaal parlementslid en Leuvens gemeenteraadslid Renate Hufkens (N-VA) aan Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken.

Tijdens de derde actie, die liep van 05/12/2015 tot en met 31/01/2016, werden er 37 personen opgepakt zonder verblijfsvergunning.  Dit is manifeste stijging tegenover de 13 personen die in 2014 werden opgepakt tijdens de eerste GAUDI-actie. Een langere duurtijd, een ruimere scope en actievere controles kunnen aan de bron liggen van deze verdrievoudiging van het aantal delinquenten zonder verblijfsvergunning. Het betrof ditmaal mensen in illegaal verblijf uit onder meer Tunesië, Afghanistan, Marokko en Roemenië. De verdachten werden opgepakt voor diverse feiten zoals diefstal met geweld of bedreiging, winkeldiefstal, gauwdiefstal en opzettelijke slagen en verwondingen. Daarenboven voerde de politie in het kader van deze derde actie ook controles uit op zwartwerk.

Van de 37 opgepakte personen kwamen er 25 in aanmerking om verwijderd te worden van het grondgebied, twee van hen werden voorgeleid bij het parket, één werd overgebracht naar de gevangenis en vijf werden er vastgehouden met het oog op een gedwongen verwijdering. Eén van deze personen werd teruggestuurd naar Portugal, aangezien hij daar een recht tot verblijf had. Vier anderen wachten hun procedure nog af,  aldus het antwoord van Francken aan Hufkens (N-VA).

“Slachtoffers van winkel- en gauwdiefstallen kampen vaak met een gevoel van straffeloosheid. GAUDI biedt een antwoord op dat gevoel, maar heeft bovendien ook een groot afschrikeffect. De verdrievoudiging van het aantal opgepakte personen zonder geldige verblijfsvergunning toont aan dat het van uiterst belang is om blijvend in te zetten op acties zoals GAUDI en dat de uitbreiding van de scope in vergelijking met de vorige acties nodig was.” aldus Hufkens (N-VA).

Bron: Het Laatste Nieuws 05/04/2016

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is