Criminaliteit in station Leuven neemt fors toe

Door Renate Hufkens op 16 april 2016, over deze onderwerpen: Binnenland, Leuven

Het aantal gerechtelijke inbreuken in en rond het station van Leuven is de voorbije vijf jaar opvallend gestegen. Waar de spoorwegenlokale politie 251 inbreuken vaststelden in 2010, steeg dit naar 368 inbreuken in 2014.

De voorbije vijf jaar werden er in het station van Leuven en directe omgeving 1.520 gerechtelijke inbreuken vastgesteld. Dat blijkt uit een vraag van Kamerlid en Leuvens gemeenteraadslid Renate Hufkens (N-VA) aan minister Jan Jambon (N-VA). “Tussen 2010 en 2014 steeg het aantal inbreuken met bijna 50 procent. De cijfers van 2015 zijn nog niet volledig, maar alleen al in de eerste helft van het jaar waren er al 261 inbreuken, meer dus dan in heel 2010”, stelt Hufkens. Ze vindt de cijfers zorgwekkend, en vraagt extra aandacht en investering in de veiligheid in en rond het station.

De meeste inbreuken hebben te maken met diefstal en/of afpersing, drugsgerelateerde feiten en de vreemdelingenwetgeving. Ongeveer 70 procent van de inbreuken werd vastgesteld door de federale spoorwegpolitie. De rest door de Leuvense politie. De grootste stijging in het Leuvense station was op vlak van drugsgebruik en -bezit. De controles rond drugsgebruik zijn in heel Leuven dan ook serieus opgevoerd. “Vooral in het weekend zijn er heel grondige controles in de stationsomgeving, in het kader van onze acties voor een veiliger uitgaansleven”, zegt Leuvens politiewoordvoerder Marc Vranckx. “We zien ook dat die effect hebben. Vooral op de laatste treinen treffen we vaak zakkenrollers en mensen met drugs aan. De gewone controles in de week zijn voor de federale spoorwegpolitie, maar wij hebben de komende weken en maanden nog heel wat weekendacties gepland in het station.”
“De huidige cijfers tonen aan dat de federale spoorwegpolitie goed werk levert, maar dat ze die extra lokale ondersteuning kunnen gebruiken om hun taken nog beter uit te oefenen”, zegt Hufkens. Dat is vooral nodig omdat het korps van de spoorwegpolitie met een enorme onderbezetting kampt.

Camerabewaking

“In het najaar van 2015 pleitte ik al voor een veiligere stationsomgeving, met onder meer de vraag naar camerabewaking buiten de stationstunnel aan het Benedenplein en het Martelarenplein. Dat is een bevoegdheid van de stad Leuven. Ondanks de belofte om deze mogelijkheid te onderzoeken, zijn die camera's er nog steeds niet. Het station van Leuven is het vierde grootste van het land en dagelijks komen er 32.000 pendelaars naar Leuven. Dat vraagt dus extra inspanningen, ook vanuit de stad.”

Uit de cijfers blijkt dat Leuven eigenlijk een van de weinige grote stations van het land is waar de criminaliteitscijfers toenemen. Zowel in de Brusselse stations Noord, Zuid en Centraal daalde de criminaliteit met meer dan 30 procent de afgelopen jaren. Enkel in Leuven, Namen en Gent zijn er significante stijgingen. “Het is belangrijk dat we overleggen met de andere steden en kijken hoe men in Brussel en Antwerpen werkt”, besluit Hufkens. “Daar daalde de criminaliteit in en rond het station wel, en dat voorbeeld moeten wij absoluut volgen.”

Bron: Hannelore Smitz Het Nieuwsblad 16/04/2016

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is