N-VA wil dat Rekenhof rampenteam B-Fast doorlicht

Door Renate Hufkens op 25 mei 2016, over deze onderwerpen: Volksgezondheid

De regering buigt zich nog voor de zomer over een hervorming van B-Fast, het Belgische team voor interventies bij rampen. De N-VA is boos dat ze een audit niet mag inkijken.

Het steekspel rond B-Fast is aan de gang sinds zes maanden geleden een snoeiharde audit uitlekte. Een gespecialiseerd consultancybureau heeft die uitgevoerd in opdracht van Buitenlandse Zaken na een compleet mislukte humanitaire missie in Nepal vorig jaar.

De audit legde een waslijst mankementen van het management bloot. Een half jaar later is de audit nog altijd niet vrijgegeven door minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR). Dat zint de N-VA niet. 'De vele vrijwilligers van B-Fast leveren goed werk, maar het wanbeheer dreigt de hele organisatie en haar werking te besmetten', zegt N-VA-Kamerlid Renate Hufkens. 'We vragen al lang dat Didier Reynders de resultaten van de audit, die klaar is sinds december, publiek maakt. En dat het Rekenhof alle operaties van B-Fast grondig financieel doorlicht, en dus niet alleen de missie naar Nepal. Reynders blijft het van zich af schuiven', luidt het.

Bij Reynders is te horen dat hij het dossier binnenkort aan de regering voorlegt. 'De audit is onderdeel van een bredere evaluatie. Het is normaal dat we pas communiceren als er knopen zijn doorgehakt', klinkt het bij zijn woordvoerder.

Eigenlijk wou de regering zich eind maart al over B-Fast buigen, maar de terreuraanslag op 22 maart stak daar een stokje voor. Het is nog onduidelijk wanneer de kwestie op de agenda komt, maar in regeringskringen is te horen dat het nog voor de zomer gepland is.

Politiek gesproken is B-Fast een behoorlijk complex kluwen. Het is een zogenaamd interdepartementaal samenwerkingsverband tussen Buitenlandse Zaken, Ontwikkelingssamenwerking, Defensie, Binnenlandse Zaken, Volksgezondheid en Begroting. De leiding is in handen van een coördinatieraad, waarvan Reynders voorzitter is. Maar voor een hervorming is een akkoord nodig van alle betrokken ministers en alle coalitiepartners, wat geen sinecure wordt.

Behalve B-Fast is ook een van de chefs de inzet van het getouwtrek. Geert Gijs, het diensthoofd rampbeheer voor de overheidsdienst Volksgezondheid, ligt al jaren onder vuur. Gijs is officieel niet de baas van B-Fast. De leiding wordt naargelang de inhoud van de missie ingevuld door een militair, een adviseur van Binnenlandse Zaken of van Volksgezondheid, waarbij die laatste vaak Gijs is. Maar hij is sinds de start van B-Fast 15 jaar geleden wel het grote boegbeeld.

De N-VA wijst op de speciale relatie tussen Gijs en Laurette Onkelinx (PS). Gijs werkte ooit op het kabinet van Onkelinx, de voorgangster van Maggie De Block (Open VLD) op volksgezondheid. 'Hij is in 2012 tot ridder geslagen - een titel die overerfbaar is - als enige ooit op Volksgezondheid. De kosten, dik 3.700 euro, zijn door het departement betaald en niet door de kandidaat zoals gebruikelijk is', aldus Hufkens.

'Onkelinx schreef ook een speciaal besluit om Gijs toch te kunnen benoemen bij B-Fast, ook al had hij niet het vereiste diploma. Minister De Block heeft toegegeven dat de benoeming niet erg koosjer was', aldus Hufkens. 'Gijs heeft trouwens als enige een 4x4, terwijl ambtenaren bij Volksgezondheid geen wagen krijgen.'

Het gehak op Gijs wordt door een regeringsbron een karaktermoord genoemd. 'De N-VA wil Gijs al een jaar kapotmaken. Het zijn spelletjes omdat er vanuit verschillende hoeken op zijn postje wordt gejaagd. Er is geen enkel wanbeheer door Gijs vastgesteld en zijn adellijke titel is zowel voorgesteld als betaald door Volksgezondheid wegens zijn enorme verdiensten bij een rampmissie in Haïti', klinkt het.

KORT

De regering buigt zich in principe voor de zomer over een hervorming van B-Fast, het Belgische team voor interventies bij rampen. De N-VA is boos dat ze een audit, die al zes maanden klaar is, nog niet heeft kunnen inkijken. De partij heeft ook grote vragen bij het functioneren van diensthoofd Geert Gijs, een gewezen kabinetsmedewerker van Laurette Onkelinx (PS).

Bron: De Tijd 25/05/2016

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is